Urban House


2007 Remodeling Magazine Design Merit Award

2007 Pittsburgh Magazine Superior Interiors Merit Award

The main floor of this urban residence was almost windowless, and culminated in a cramped kitchen. Proximity to side lot lines prohibited side wall windows in the original house.

To address this we gutted the main floor, tore off a small one-story rear addition, reconfigured a large street-fronting bay window and added a generous family room with abundant southern exposure. We also fit in a powder room at the top of the basement stairs. With the kitchen in the middle, the front and back living spaces extend visually outward through large, centered window compositions. The entire first floor is further tied together both visually and materially through the use of continuous burnished plaster with rounded corners, cherry casework and molding and golden oak hardwood floor.

The redesigned living space functions as a dramatic place to greet and to entertain. Distinct places are defined within the larger space by the varying ceiling forms and heights, the placement and quality of artificial light and subtle changes in wall and ceiling color. The result is an urban respite that is simple and ordered in form while rich and varied in material and detail.

Location: Shadyside, PA
Size: 1,000 SF
Completion Date: 2008