Traditional Center Hall


Working with this large 3-story home's existing traditional center-hall style, we made significant changes to improve the quality of interior space, natural light and connections to a large and sunny back yard. The work was done in phases, beginning with the removal of a narrow, 4-story, servants' stair. Removing this stair opened views through the center hall to a south-facing back yard. It allowed us to connect the kitchen and dining room around a central axis with a large framed opening. It also freed up space to create a spacious master bedroom suite on the second floor. To replace this stair's function, we created a generous center hall staircase connecting the second and third floors and overlooking the street. We also added a new stair to the basement off the side entry. In addition to design changes, we corrected floor framing deficiencies, removed and redesigned the HVAC system and replaced the roof and numerous windows, doors and trim.