Traditional Center Hall


We created a master plan to guide the many phases of this large 3-story home renovation. The first floor work, which includes a new kitchen and full bathroom, follows previous phases on the upper floors. We have worked with the home's existing traditional, center-hall style; however, we have made significant changes to improve the quality of interior space, natural light and connections to a large and sunny back yard.

The most important early change we made was to remove the narrow, 4-story, rear servants' stair that filled the space between the kitchen and dining room. Removing this stair opened views through the center hall, kitchen and dining room to the sunny back yard. It allowed us to connect the kitchen and dining room around a central axis with a large framed opening. It also freed up space to create a spacious master bedroom suite on the second floor. To replace this stair's function, we created a generous center hall staircase connecting the second and third floors and overlooking the street. We also added a new stair to the basement off the side entry. In addition to design changes, we corrected floor framing deficiencies, removed and redesigned the HVAC system and replaced the roof and numerous windows, doors and trim.

Location: Squirrel Hill, Pittsburgh, PA
Size: 1,500 SF
Completion Date: 2016